Rode Kruis ondersteunt COVID-19 respons Medische Zending
March 23, 2022Ukraine: As humanitarian crisis deepens, parties urgently need to agree on concrete measures; misinformation risks lives
March 30, 2022Story of change – CRB Project
Baseline situation/ Uitgangssituatie
Het opzetten van een ‘Community Early Warning System’ (CEWS) was één van de belangrijkste activiteiten van het CRB-project. In Suriname werden 7 gemeenschappen gekozen namelijk Johanna Margreta, Kroonenburg, Akale Kondre, Wanhatti, Tamarin, Moengo Tapoe en Galibi. Deze gemeenschappen hebben geen bestaand systeem van waaruit waarschuwingen worden gegeven over ernstige op handen zijnde weer gerelateerde situaties (CEWS), maar ze hebben wel tradities en cultuur om elkaar te waarschuwen hiervoor. Dit gebeurt meestal via orale (mondeling) berichten (of zo je wilt: ‘mofo-koranti’). In de gemeenschappen met traditioneel leiderschap wordt verwacht dat het traditionele leiderschap officiële waarschuwingen geeft. In de twee gemeenschappen gelegen in het district Commewijne ligt de rol voor het geven van waarschuwingen bij de lokale overheid en andere leiders van de gemeenschap. In Akale Kondre leiden de vrouwen de ‘respons’ en coördineren ze wanneer de gemeenschap overstroomt. Er is in Suriname ook geen officieel nationaal ‘Early Warning System’ om gemeenschappen op aan te sluiten. Vandaar dat het concept van CEWS nieuw was voor de gemeenschappen. Ondanks ze elkaar door middel van orale berichten waarschuwen en waarschuwingen ontvangen.
Wat is er gedaan?
Om er zeker van te zijn dat de ‘Community Early Warning Systems’ goed werden opgezet, is samengewerkt met verschillende organisaties namelijk Anton de Kom Universiteit van Suriname (ADEK), de Maritieme Autoriteit van Suriname (MAS) en de Meteorologische Dienst van Suriname (MDS). Al deze organisaties hebben technische input geleverd voor de trainingen en sessies over CEWS. De MAS bood ondersteuning bij het lesgeven over getijdenvoorspellingen en leverde getijdenvoorspellingen die ze produceren. Verder hebben ze watermeters geïnstalleerd, zodat het waterpeil in de gemeenschappen kan worden gevolgd en vergeleken met de voorspellingen. Voor de langere termijn is er in het kader van dit project ook samengewerkt met MAS om een getijdenmeetstation op te zetten in Moengo, Suriname. Het CRB-project leverde de materialen en MAS installeerde het station. Dit station zal data verzamelen en na 2 jaar ook voorspellingen kunnen doen voor de Cotticarivier. Deze voorspellingen zullen de gemeenschappen binnen het CRB-project in Suriname en andere gemeenschappen die aan de Cotticarivier liggen, ten goede komen. De MDS gaf aan welke weersvoorspellingen te gebruiken in de trainingen en sessies. Ze gebruiken vooral “Windy.com”, een website met meteorologische gegevens en voorspellingen. Er is ook een Android-applicatie. Het gebruik van deze website is aangeleerd tijdens de CEWS-trainingen. Adek heeft twee studenten ter beschikking gesteld om hun ‘bachelor of science’ scriptie te doen over het opzetten van CEWS in Johanna Margreta, Kroonenburg, Akale Kondre en Galibi. Deze twee studenten hebben meegewerkt aan het opzetten en uitvoeren van onderzoek binnen deze gemeenschappen. Hun onderzoek bestaat uit het vergelijken van de baseline situatie naar de situatie nadat de gemeenschap een CEWS hebben opgezet. De methode die hierbij werd toegepast om de systemen binnen de gemeenschappen op te zetten was: het houden van overlegsessies over CEWS, het doen van een nulmeting, het houden van een CEWS-training voor de gemeenschap, het beslissen over het CEWS met de gemeenschap, het houden van een CEWS-oefening en een eindonderzoek. De trainingen werden gegeven aan de CDRT (‘Community Disaster Response Team’ = hulpverleners in de gemeenschappen) van elke gemeenschap. Tijdens de trainingen leerden de gemeenschappen hoe ze weer- en getijvoorspellingen konden gebruiken voor waarschuwingen. Ook werden ze geadviseerd over procedures die ze binnen hun gemeenschap voor CEWS konden gebruiken. De oefeningen werden gedaan na het theoretisch deel van de trainingen. De oefeningen bestonden uit het waarschuwen van de gemeenschap voor naderend onheil. Daarna is het eindonderzoek gedaan.
Resultaten
De gemeenschappen leerden allemaal over weer- en getijdenvoorspellingen. Ze kwamen samen om de gemeenschap te informeren over CEWS. Er werden procedures afgesproken om de gemeenschap te waarschuwen. In de gemeenschappen met traditioneel leiderschap werd toestemming gegeven aan de CDRT om ook waarschuwingen te geven en in andere gemeenschappen werd de lokale overheid op de hoogte gebracht. De meest voorkomende waarschuwingsmethode in alle gemeenschappen was de huis-aan-huis-methode. De waarschuwingen worden gegeven in verschillende talen namelijk Nederlands, Sranang Tongo, Sarnami, Javaans, Engels en Kalinha. De simulatieoefeningen waren een geweldige manier om niet alleen praktijk-ervaring te geven aan de CDRT, maar ook om het bewustzijn over CEWS verder te verspreiden. De simulatie maakte Galibi er van bewust dat de lokale bevolking nog steeds meer vertrouwen heeft in waarschuwingen van traditioneel leiderschap dan waarschuwingen van de CDRT. In onderstaande tabel is een samenvatting gegeven van de resultaten van de onderzoeken. De meeste gemeenschappen hebben een toename van het bewustzijn gezien in de gemeenschappen van CEWS. Alleen Kroonenburg en Wanhatti hebben geen verhoogd bewustzijn. In Kroonenburg is de bewustwording ongeveer gelijk aan de uitgangssituatie. Wanhatti zag echter een afname van het bewustzijn. Dit komt door het hoge aantal mensen dat in en uit de gemeenschappen trekt. Beide gemeenschappen hebben meer tijd en moeite nodig om het bewustzijn te vergroten.